Feria Holandesa 2013

 

Waarschijnlijk waren we dit jaar de eerste Oranjevrijmarkt van 2013, door deze al op 28 april te houden. Het was dit jaar alweer de 11e editie van deze inmiddels traditionele “Feria Holandesa” en tevens de laatste met Koningin Beatrix als staatshoofd – bij de volgende editie (27 april 2014) zullen we Koning Willem-Alexander als staatshoofd hebben. De weersvoorspelling was prima en de 27 standhouders waren er volledig klaar voor toen om 10 uur zondagmorgen de deuren van InBio Parque in Santo Domingo de Heredia open gingen.

 

Bezoekers konden kennismaken met typisch Nederlandse producten, zoals kaas (Lekkerland), rookworst (familie Baaijen), pannekoeken (Leo van Schie), wafels (familie Linssen), snert (Pocho), poffertjes (Pocho), bitterballen & kroketten (Mitchel Winters), stroopwafels (Ineke's Galletas Holandesas en Ariana Araujo) en indonesische lekkernijen (Nelleke Kraayeveld). Ook de Nederlandse bloemenstand met tulpen (Expo Flora) ontbrak uiteraard niet. Tevens werden artesenale producten als honing (Johan van Veen) en chocolade (Hubertien Janssen)n aan de man gebracht, terwijl andere Nederlandse firma´s een gamma aan producten aanboden, varierend van wijn (Melany Vega) tot zonnepanelen (ReNewable Energy) en hotelovernachtingen (Hotel Villas Gaia) aan toe.  

De exotische tint lag bij de indonesische lekkernijen van Nelleke Verburg en de surinaamse sambals & chutneys van Mitchel Winters. Het warme en zonnige weer, gecombineerd met het uitgebreide culinaire gamma, maakte dat zowel de sapjes stand van Pocho als de bierstand van de vereniging zeer in trek was: met drie Nederlandse topmerken in de aanbieding werd er goed verkocht, de winst uit de bierverkoop komt overigens volledig ten bate van de verenigingskas, terwijl alle inkomsten uit de verkopen van Pocho integraal naar de strijd tegen kanker gaan.

 

Vele vrijmarktstandjes probeerden hun waren op ludieke wijze te slijten zoals dat hoort op een echte Oranje Vrijmarkt.

 

Om het animo nog wat verder te verhogen trad de volksdansgroep twee maal op, ditmaal met 6 dansparen en een gedeeltelijk vernieuwd programma wat duidelijk in de smaak viel bij het toegestroomde publiek.

 

De eindteller v.w.b. het bezoekersaantal bleef dit jaar staan op 1120 betalende bezoekers, iets minder dan de afgelopen twee jaar. Ondanks dat kunnen we allen tevreden terugzien op een mooie en bovendien regenloze dag.